dogi by themepul

TAA i dolor osteoarticular crònic

INTERVENCIÓ ASSISTIDA AMB ANIMALS EN PACIENTS GERIÀTRICS AMB DOLOR OSTEOARTICULAR I POLIFARMÀCIA

La Teràpia assistida amb animals (TAA) és una modalitat terapèutica de recent incorporació que està mostrant bons resultats en diferents camps de la salut.

Els animals tenen un paper reconegut en la promoció del benestar i la salut de ser humà, a més a més, en els darrers anys el seu paper terapèutic en medicina s’ha convertit el centre d’investigacions especialitzades. En aquest sentit, cada cop existeixen més estudis que aporten probes científiques de la utilitat de les IAA com a mètodes complementaris a altres teràpies ja existents.

trevoletiheidilogo

La TAA es tracta d’una intervenció formal amb objectius terapèutics concrets i s’integra dins d’un procés de rehabilitació, actuant l’animal com a una eina al servei del terapeuta.

El projecte de TAA que s’està realitzant en el CAP Bordeta-Magraners de Lleida es va iniciar l’any 2008, essent el primer centre públic d’Espanya en impulsar l’aplicació d’aquesta nova eina per millorar la qualitat de vida de les persones. En un principi es va aplicar en població geriàtrica on es va realitzar un estudi de recerca que va servir per a objectivar els beneficis que pot aportar aquest tipus d’intervencions, posteriorment es va realitzar un projecte amb nens d’una escola d’educació especial del barri.

TREVOLICANDIPORTACAP

Actualment, s’està treballant en un nou projecte que va dirigit a persones majors de 65 anys que pateixen dolor osteoarticular crònic. Els objectius del projecte són disminuir el dolor, millorar la qualitat de vida i la seguretat d’aquests pacients al disminuir la necessitat de prendre fàrmacs pel dolor.

Es tracta d’una “intervenció grupal” que s’està duent a terme en la sala polivalent del mateix CAP i que va començar a l’octubre del 2013. Essent el primer Centre d’Atenció Primària de la Sanitat Pública en introduir el gos al CAP per tal de realitzar les sessions de TAA.

Les sessions estan dirigides per un equip multidisciplinar composat per una infermera i una metgessa del CAP amb formació en TAA, un fisioterapeuta especialitzat en la gen gran i un o dos gossos de teràpia (segons la sessió).

Al llarg dels 3 mesos d’intervenció s’ensenya als pacients a realitzar una sèrie d’exercicis físics per tal d’exercitar les diferents articulacions (extremitats superiors, columna cervical i lumbar, extremitats inferiors). Es comença realitzant els exercicis amb l’ajuda i motivació del gos, amb la finalitat de crear un hàbit saludable i que els pacients continuïn fent-los a casa seva.

Des del CAP Bordeta-Magraners, mitjançant intervencions comunitàries, s’intenta treballar amb la població que tenen necessitats especials per a millorar la seva qualitat de vida.

En la Revista Enfermería en Desarrollo hi ha un article publicat, que fa referència al Projecte, que es titula “Terapias con animales para mejorar la calidad de vida”.

revista infermeria1
revista infermeria 2

 Enllaç on podeu consultar la revista Enfermería en Desarrollo:

En D 03 Septiembre 2014[1]

https://v.calameo.com/?bkcode=00340770566a4de8820ef&clickto=view

Leer más publicaciones en Calaméo

En el següent reportatge del Programa La Setmana a Ponent, la Televisió de Lleida es fa ressó del Projecte:

TREVOLTAArequadre
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad