dogi by themepul

TAA Geriatria

PROJECTE DE TERÀPIA ASSISTIDA AMB ANIMALS EN POBLACIÓ GERIÀTRICA AMB DETERIORAMENT COGNITIU

El CAP Bordeta – Magraners realitza un programa de teràpia assistida amb animals per a gent gran

La teràpia assistida amb animals (TAA) consisteix en la participació d’animals en intervencions terapèutiques amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels participants

En una primera prova els resultats han estat molt positius i demostren que la teràpia amb gossos resulta útil per millorar la funció física, social, emocional i cognitiva

Professionals del CAP Bordeta-Magraners de Lleida van impulsar una nova eina per millorar la qualitat de vida de les persones grans. La teràpia assistida amb animals (TAA) és una tècnica en la que gossos ensinistrats actuen com a eina al servei del terapeuta, convertint-se en un element motivador i facilitador de la teràpia. Es va tractar d’un estudi de recerca on es va avaluar l’efectivitat d’un programa de TAA en població geriàtrica, amb deteriorament cognitiu, determinant la variació en el nivell de comunicació i els canvis en la marxa i/o equilibri. Aquests deterioraments augmenten el risc de caigudes, considerades un problema de salut pública.

El projecte es tractava d’un assaig clínic on es va avaluar l’efecte de la TAA en dos poblacions. El primer grup de pacients el van formar usuaris de dues residències geriàtriques que pertanyen a la Fundació Adesma (població institucionalitzada) i, el segon grup eren persones grans que acudien a la consulta del CAP (població no institucionalitzada). Els pacients que van participar en l’estudi eren majors de 74 anys i amb deteriorament cognitiu.  Per fer l’avaluació del projecte es van formar dos grups: un d’intervenció (GI) on es va aplicar el programa de TAA i un grup control (GC) on es va realitzar la mateixa teràpia però sense l’animal.

IMG_2926

Les sessions tenien una durada de 60 minuts, setmanals i dividides en grups de 6-8 pacients. Constaven d’una part que buscava potenciar la comunicació i les relacions socials entre els membres del grup i una altra on es treballaven aspectes de fisioteràpia amb diferents exercicis i pistes per a millorar la marxa/equilibri. En total es van realitzar 12 sessions per grup. Una metgessa de família (tècnic en TAA del CAP) i dues infermeres van ser les encarregades de dur a terme aquest programa.

El projecte va constar de dues fases. La primera va durar un any, iniciant-se el novembre de 2008 i finalitzant el novembre de 2009. Pel que fa a la segona fase, aquesta es va iniciar el febrer de 2010 i va finalitzar a l’abril del 2011. Les sessions al Barri dels Magraners es van dur a terme al Centre Cívic i pel que fa el Barri de la Bordeta es van realitzar al casal d’avis. El CAP Bordeta-Mangraners dóna servei a dos barris de la ciutat i, per aquest motiu i amb la finalitat de facilitar l’accés dels usuaris, es va treballar en dos locals diferents.

Els resultats obtinguts van demostrar que un cop finalitzada la intervenció es nota una millora en els pacients. Per tant, la TAA resulta útil per a millorar la funció física, social, emocional i cognitiva d’ancians, nens i persones amb discapacitats o risc d’exclusió social

Aquest Projecte va estar presentat en el Congrès de 2010 de la Fundación Affinity.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad